perjantai 20. marraskuuta 2015

Facebookin käyttö

Miten pääsen Facebookin käyttäjäksi?


Facebook-rekisteröityminen (osoite on facebook.com)

Facebookin käyttäjäksi rekisteröityminen on yksinkertaista.  Facebook edellyttää rekisteröitymistä omalla nimellä. Myös erillinen työtunnus on mahdollinen (esim. opettajat, nuoristyöntekijät). Kirjoita etu- ja sukunimesi. Anna sähköpostiosoitteesi (voi olla epävirallinen osoite) tai puhelinnumerosi  ja vielä varmuuden vuoksi toiseen kertaan. Keksi sopiva salansana (eri kuin sähköpostin salasana, min. 6 merkkiä) sekä ilmoita sukupuolesi ja syntymäaikasi, jonka voit piilottaa profiilitiedoista tai näyttää vain päivän ja kuukauden.
Facebook-rekisteröityminen


Käyttäjätunnuksen luomisen jälkeen sinulle tarjotaan mahdollisuutta etsiä kavereita Facebookista sähköpostitunnuksen perusteella, tämä kannattaa ohittaa. Sen jälkeen sinua pyydetään vielä antamaan tietoja koulutuksesta ja työpaikasta, mutta nämäkin voit ohittaa. Viimeisenä voit halutessasi lisätä profiilikuvan (joko ottamalla valokuvan web-kameralla tai tietokoneesta lataamalla). Nämä kohdat voit täydentää myöhemmin.

Facebook lähettää antamaasi sähköpostiosoitteeseen Tervetuloa-viestin ja vahvistusviestin, jossa olevaa linkkiä napsauttamalla vahvistat Facebookin käytön aloittamisen.

Nyt voit aloittaa Facebookin käytön:
  • kavereiden etsiminen, kaveripyyntöjen lähettäminen ja kaveripyyntöjen vahvistaminen
  • erilaisten sivustojen tykkääminen ja sivustojen julkaisujen lukeminen
  • ryhmiin liittyminen ja ryhmien julkaisujen lukeminen
  • kavereiden julkaisujen tykkääminen, kommentointi tai jakaminen
  • julkaisun/tilapäivityksen kirjoittaminen (=Mitä mietit?)
  • viestien (=sähköposti) lähettäminen
  • kahdenkeskinen tai ryhmäkeskustelu (=Chat) samanaikaisesti läsnäolevien kavereiden kanssa
  • kuvien lisääminen (profiilikuva, kansikuva, aikajankuvat ja kuva-albumit)
  • erilaisten sovellusten käyttö (Ole tarkkana, mitä käytät!)
  • pelaaminen  ym.

Facebookin käyttö


Facebook-kirjautuminen

Jatkossa kirjaudut Facebookiin antamalla sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Huom! Vain omassa koneessasi voit napsauttaa valintamerkin kohtaan Pidä minut sisäänkirjautuneena.
Kun olet kirjautunut sisään, avautuu Etusivu (Uutiset) ja näet kavereiden kuulumisia ym. Kun olet uusi käyttäjä avautuu ensimmäisenä Tervetuloa -ikkuna, jossa sinua mm. kehotetaan etsimään kavereita. Kun napsautat vasemmassa reunassa Uutiset -kohtaa, häviää Tervetuloa -ikkuna näkyvistä.

Facebookin navigointipalkin (sininen palkki sivun yläosassa) Facebook-logon oikealla puolella olevaan Haku-kenttään voit kirjoittaa hakemiesi kavereiden tai sivustojen nimen. Omaa nimeäsi napsauttamalla pääset omalle aikajanallesi ja Etusivua napsauttamalla Etusivullesi. Etsi kavereita -kohdan oikealla puolella olevia painikkeita napsauttamalla pääset näkemään kaveripyynnöt, viestit ja ilmoitukset (=sinua koskeva toiminta Facebookissa). Lukon kuvaa napsauttamalla voit nähdä yksityisyysasetuksiasi. Nuolen kärjen alta pääset muuttaamaan asetuksia ja kirjautumaan ulos. Pääset myös muokkaamaan Uutisten asetuksia eli ketä seuraat (kenen kavereiden julkaisut näet etusivullasi).


Oletuksena Facebook näyttää tietojasi kaikille Facebookin käyttäjille eli ne ovat julkisia, joten asetukset kannattaa säätää, niin että vain kaverit näkevät mm. tietojasi ja kirjoituksiasi. Aikajanalla voit säätää esim. syntymäaikasi näkyvyyden ja kavereidesi näkymisen. Osa asetuksista on aikajanalla ja osa asetuksissa (navigointipalkin oikeassa reunassa olevan nuolen kärjen takaa).

Asetukset

Navigointipalkin nuolen kärjen alla on asetukset.

Yleiset käyttäjätilinasetukset


Facebookin salasanasi pääset vaihtamaan napsautamalla kohtaa Muokkaa. Kirjoita ensin nykyinen salasanasi ja sitten kahteen kertaan uusi salasanasi. Salasanan vaihdosta tulee ilmoitus sähköpostiisi.

Turvallisuus -kohdasta pääset mm. poistamaan Facebook-käyttäjätilisi käytöstä.

Yksityisyysasetuksia kannattaa säätää siten, ettei näytä kaikille kaikkea. Asetuksia pääset muokkaamaan Muokkaa -painikkeella. Tarkista ainakin Kuka voi nähdä asiasi? -kohta.
Tarkista myös kohta Tarkista kaikki julkaisusija asiat, joihin sinut on merkattu eli siihen Käytä toimintalokia.


Huom! Voit valita tilapäivitystesi, kuviesi ja tietojesi yksityisyyttä  yleisönvalitsemella.Navigointipalkin oikeassa reunassa olevasta lukon kuvasta, voit tarkistaa tärkeimmät yksityisyyteen liittyvät asetukset.


Aikajana ja merkitseminen kohdasta voit tarkistaa aikajanaan ja merkitsemiseen liittyvät asetukset. Jos joku merkitsee sinut esim. julkaisuun tai kuvaan, voit määritellä, että sitä ei julkaista aikajanallasi, ennen kuin olet hyväksynyt sen eli kannattaa valita käytössä.Ilmoitukset kohdasta voit määritellä, mistä sinuun liittyvistä tapahtumista Facebook lähettää sinulle sähköpostiviestejä.

Sovellukset kohdasta voit tarkistaa, mitä sovelluksia käytät tai olet käyttänyt. Huom! Ole tarkkana, mitä sovelluksia käytät, sillä sovellukset saavat käyttöösi joitain Facebook-tietojasi (esim. sähköpostiosoitteesi, jolloin voit saada roskapostia.) Tarkista myös kohta muiden käyttämät sovellukset ja ota tarvittaessa valintamerkit pois kaikista kohdista.

Aikajanasi

Napsauttamalla omaa nimeäsi pääset aikajanallesi (ent. profiilisivullesi ), josta löydät omat kirjoituksesi tai jos joku on kirjoittanut aikajanallesi. Aikajana näyttää käyttäjän kaikki Facebookiin tekemät merkinnät ym. siitä asti, kun hän liittyi Facebookiin. Aikajanan ulkoasu poikkeaa huomattavasti Etusivusta ja siihen voit halutessasi lisätä kansikuvan. Kun valitset kansikuvaa, huomioi, että se on aina julkinen. Voit myös vaihtaa profiilikuvaasi, joka on myös julkinen. Sen voit ottaa web-kameralla, ladat tietokoneelta tai valita Facebookiin lataamista kuvistasi. Profiilikuvasi lisäämisen jälkeen voi olla tarpeen muokata pikkukuvaa. Aikaisemmat profiilikuvat jäävät talteen, ellet poista niitä.

Päivitä tietoja -painikkeella pääset muokkaamaan profiilitietojasi. Harkitse tarkkaan, mitä tietoja tallennat itsestäsi.

Huom! Tarkista tietojesi näkyvyys (julkinen, kaverien kaverit, vain kaverit, mukautettu) napsauttamalla Muokkaa -painiketta.

Yksityisyysasetuksissa kohdassa Rajoita aiempien julkaisujen yleisöä, voit rajata kaikki vanhat kirjoituksesi ja päivitykseksi näkymään ainoastaan kavereillesi. Napsauta Rajoita vanhoja julkaisuja ja napsauta vielä Vahvista.
Etusivu eli Uutiset (seinä)

Mitä mietit? -laatikkoon napsauttamalla voit kirjoittaa kuulumisesi. Kun olet kirjoittanut, napsauta Julkaise -painiketta. Tätä kohtaa kutsutaan myös nimellä Status (tilapäivitys). Voit myös liittää kirjoitukseesi valokuvan, videon tai linkin, jollekin nettisivulle.


Tässä voit halutessasi mahdollisuus määritellä kenen (Facebook-kaverin) seurassa olet ja missä paikassa olet. Yleisönvalitsemella voit valita, kenelle kirjoituksesi näkyy.

HUOM! Jos haluat julkaista kirjoituksesi vain tiettyjen henkilöiden seinällä, napsauta ennen Julkaise -painikkeen napsautusta yleisönvalitsimen vieressä olevaa nuolen kärkeä ja valitse sieltä Mukautettu ja sen alta Tietyt henkilöt ja valitse henkilöt, joille kirjoituksesi jaat.

Tässä kohdassa voit myös lisätä kuvan tai videon napsauttamalla Lisää kuva tai video. Etusivulla tai aikajanalla jalkaistuja kuvia kutsutaan Aikajankuviksi ja niitä voi lisätä useamman.Napsauta Lataa kuva tai video, jolloin avautuu näkymä, jossa Selaa-painikketta napsauttamalla pääset valitsemaan kuvan tietokoneeltasi. Valitse kuva napauttamalla sitä kaksi kertaa. Voit myös kirjoittaa kuvasta jotain kohtaan Kerro jotain tästä kuvasta... Voit myös ladata lisää kuvia. Lopuksi napsauta Julkaise -painiketta. Huomioi myös kenelle kuvan julkaiset.


Valokuva-albumin luonti

Napsauta Luo valokuva-albumi. Valitse ladattavat kuvat -painiketta ja valitse haluamasi kuvat tietokoneeltasi. Kuvien latautuessa voit kirjoittaa Albumin nimen ym. tietoja. Voit myös lisätä kuvien alle tekstiä. Ennen kuvien julkaisua tarkista ketkä näkevät albumisi. Kun kuvat ovat latautuneet ja albumi on valmis, napsauta Julkaise kuvat. Jälkeenpäin voit lisätä kuvia ko. albumiin ja muokata albumin tietoja sekä vaihtaa albumin kansikuvaa. Voit myös merkitä kuvissa olevia henkilöitä Merkitse kuvat toiminnolla.Kaverit

Kun olet uusi Facebook-käyttäjä sinua kehoitetaan etsimään kavereita mm. lähettämällä heille sähköpostia, mutta Facebookissa olevia kavereita kannattaa etsiä napsauttamalla Haku -laatikkoon ja kirjoittamalla sinne kaverin nimi.

Jos saat kaveripyynnön, pitää sinun erikseen hyväksyä se. Jos pyydät jotakuta kaveriksi, etsi ensin haulla kaverisi profiili ja napsauta Lisää kaveriksi (=lähetä kaveripyyntö). ja vastaavasti kaverisi pitää hyväksyä pyyntösi. Mukaan voi myös laittaa henkilökohtaisen viestin. Harkitse tarkkaan, ketä hyväksyt kavereiksesi eli ei tuntemattomia.

Napsauttamalla kaverisi nimeä tai kuvaa pääset katsomaan kaverisi aikajanaa, ja voit kirjoittaa kaverisi aikajanalle. Huomioi, kun kirjoitat kaverisi aikajanelle, sen näkevät molempien kaverit. Voit lähettää kaverillesi viestin (vastaava kuin sähköposti) tai tökätä kaveriasi, jolloin kaverisi saa tökkäyksestäsi ilmoituksen omalle etusivulleen.

Voit luoda kaverilistoja, joilla pystyi ryhmittelemään kavereita esim. sukulaiset, työkaverit ym. Facebookissa on myös valmiita (älykkäät) kaverilistoja (läheiset kaverit, tuttavat, perhe, samassa työpaikassa olevat, samassa kaupungissa asuvat). Eli voit ryhmitellä kavereita ja etusivulla vasemmassa reunassa voit esim. napsauttaakohdasta listat esim. Perhe, niin saat näkyviin vain esim. perheeseen kuuluvien kavereiden kirjoitukset.

Pääset muokkaamaan kaverilistoja seuraavasti: siirry aikajanalleis, ja napsauta kansikuvan alapuolella olevaa Kaverit -otsikkoa, jolloin keskelle avautuu kaverisi. Jokaisen kaveri perässä on Kaverit -painike, josta voit valita, mihin ryhmään kaveri kuuluu. Täältä voit myös poistaa kevereita.


Tykkääminen ja kommentointi

Kun tykkäät kaverisi kirjoituksesta (julkaisusta) tai kuvasta, napsauta Tykkää. Jos haluat perua tykkäämisesi, napsauta uudelleen Tykkää -painiketta.

Kun haluat kommentoida jotakin julkaisua (kaverin, omaasi, sivuston tai ryhmän), napsauta ensin kirjoituksen alapuolella Kommentoi (tai napsauta suoraan Kirjoita kommentti -laatikkoon), kirjoita kommentti ja paina Enteriä.


Viestit ja keskustelu

Facebookin Viestit ja keskustelu ovat tapoja viestitellä kaverin kanssa ilman, että muut näkevät.

Voit lähettää Facebookissa viestejä, jotka vastaavat sähköpostiviestejä. Viesteihin pääset navigointipalkin viestit -kuvakkeesta (kaksi puhekuplaa). Menenällä kaverisi aikajanalle (kirjoita kaverin nimi navigointipalkin valkoiseen laatikkoon ja napsauta kaverin nimeä) ja napsauttamalla kaverisi kansikuvan alapuolella olevaa viesti -kohtaa voit kirjoittaa kaverille viestin.

Voit keskustella kahden kesken paikalla olevien kavereiden (vihreä pampula) kanssa napsauttamalla kaverin kuvaa Kaverit keskusteluissa listasta, jolloin näytön oikeaan reunaan avautuu keskustelulaatikko. Kirjoita viestisi ja paina Enter-painiketta, jolloin viestisi lähtee kaverillesi.


Ohje- ja tukikeskus


Käyttäjätilin alta kohdasta Ohje- ja tukikeskus löydät ohjeita Facebookin käytöstä. Mm. sen miten saat poistettua tietosi Facebookista lopullisesti.

Hymiöt

Hymiöt, joilla voi elävöittää tekstiä.Osa hymiöistä muuttuu kuviksi, kun olet kirjoittanut sen ja lähettänyt eteenpäin. Kokeile esim. hymynaamaa :) tai sydäntä <3.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.